Kent u echt de effecten van zout op onze gezondheid? Deze specerij, een echte volksgezondheidskwestie, staat nu in het middelpunt van een controverse. Tafelzout, zeezout, nepzout... De consumptie van zout in onze voeding wordt dagelijks een echte uitdaging. Is het zoutloos dieet gevaarlijk of noodzakelijk? Ontdek vandaag de feiten en cijfers over het zoutarm dieet.

Zout: staatsvijand nummer één?

Sinds enkele jaren voeren de gezondheidsautoriteiten oorlog tegen deze specerij die de smaak van onze gerechten verbetert en ons voedsel conserveert. Waarom is zout zo controversieel?

Het is niet voor niets dat de hoeveelheden zout in industriële ingrediënten zijn verminderd. De gevaren van zout zijn reëel en kunnen ernstig zijn voor ons welzijn. Te veel keukenzout, voornamelijk natriumchloride, heeft een verzurend effect op onze organen. Daarom is het een verzwarende risicofactor voor hoge bloeddruk[1]. Cette dernière maladie touche près d’un français sur trois, d’après l’INSERM. Volgens het INSERM treft deze ziekte bijna één Fransman op drie. Het bloed dat in onze bloedvaten circuleert, wordt dan aan een abnormaal hoge druk blootgesteld, wat leidt tot hart- en vaatziekten en hersenaandoeningen.

Bovendien leidt overconsumptie van zout tot een aanzienlijk verlies van calcium[2], dat in de urine wordt uitgescheiden. Het is met name dit mineraal dat onze beenderen versterkt. Bij overmatige consumptie verhoogt zout het risico op osteoporose[3], d.w.z. het verlies van botmassa en de verzwakking van ons skelet. De hoge concentratie natrium in onze urine zorgt ervoor dat calcium kristalliseert en nierstenen vormt.

Lees ookHoe manifesteert de pijn van osteoporose zich?

Is zout goed voor je?

Sinds het begin van de zoutoorlog horen we vaak reclameboodschappen waarin we worden aangespoord op onze zoutinname te letten. "Voor uw gezondheid, eet niet te veel vet, te veel suiker of te veel zout". Ja, maar pas op dat u niet in de omgekeerde val trapt en een tekort aan mineralen krijgt. Ondanks de geruchten heeft zout ook zijn deugden voor ons lichaam.

Het is een perfect grootmoeders middel om de tanden witter te maken en een slechte adem uit te bannen, en het is zowel antiseptisch als schimmelwerend. Het verwijdert niet alleen foliumzuuronzuiverheden, dode huidcellen en roos van de hoofdhuid, maar hydrateert de huid ook op natuurlijke wijze, waardoor het  huidverouderingsproces  wordt vertraagd.

De voordelen van zout zijn niet beperkt tot cosmetica. Het is een groot goed voor het scrubben van de huid, maar het is ook essentieel voor het goed functioneren van onze hersenen en spieren. Rijk aan mineralen zoals magnesium, kalium, calcium, enz., is het betrokken bij de celvernieuwing. Met name het natriumchloride dat het bevat, vergemakkelijkt de intracellulaire uitwisselingen en de circulatie van zenuwimpulsen. Door als een elektrische geleider te fungeren, regelt hij de toegang van voedingsstoffen tot de cellen. Het is in feite een elektrolyt dat bijdraagt tot het evenwicht van het water in ons lichaam: het houdt water vast wanneer we het verbruiken en stoot het uit wanneer we er niet genoeg van hebben. Onze gezondheid hangt dus af van een evenwicht in onze zoutconsumptie.

Jodiumhoudend zout, d.w.z. zout verrijkt met jodium, helpt ook bij de behandeling van de symptomen van schildklieraandoeningen. De schildklier heeft dit spoorelement nodig om hormonen te produceren die noodzakelijk zijn voor ons lichaam. Een jodiumtekort kan de werking van de schildklier vertragen.

Lees ookHoe schildklierkanker vermijden?

Het verschil tussen zout en natrium

Let op dat je "slecht zout" niet verwart met "goed zout". Industriezout moet worden onderscheiden van natuurlijk zout. Er is ook een groot verschil tussen zout en natrium. Zout zelf is niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar sommige bestanddelen ervan wel, met name natrium. Maar zout bevat ook kalium. Het is aangetoond dat een voldoende kaliuminname de cardiovasculaire morbiditeit en mortaliteit vermindert door verlaging van de bloeddruk. Bij Lepivits hebben we ons product Magnesium + Kalium ontwikkeld, een mengsel dat het zenuwstelsel en de spieren helpt goed te functioneren. Kalium compenseert de negatieve effecten van een teveel aan natrium. Natrium is het hoofdbestanddeel van industriezout, bekend als tafelzout, dat wordt aangevuld met jodium, omdat ons lichaam daar een tekort aan heeft. Toch is jodium essentieel voor onze gezondheid. Dit schept een groot dilemma: hoe kunnen we onze natriuminname verminderen maar onze jodiuminname verhogen?

Natuurlijk zout is het product van duurzame landbouw, zoals magnesiumzout of zeezout. Daardoor heeft het zijn voedingswaarde behouden, dankzij zijn natuurlijke rijkdom aan mineralen. Wat wij tafelzout noemen, is in feite een industrieel en verwerkt geraffineerd zout. Het bestaat voor meer dan 95% uit natriumchloride en bevat verder jodium, fluor en additieven zoals natriumaluminosilicaat (aluminiumhoudend antiklontermiddel E544).

Lees ook : de gevaren van levensmiddelenadditieven

Het probleem met industrieel zout is het verkeerde evenwicht in de hoeveelheden minerale zouten. We zouden drie doses kalium moeten krijgen voor slechts één dosis natrium uit zout[4]. In tafelzout is de dosering echter omgekeerd.

Waarom een zoutloos dieet?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt een dagelijkse zoutinname tussen 2g en 5g aan. In Frankrijk consumeren we echter gemiddeld tussen 7 en 10 gram zout per dag. Deze overconsumptie van natrium treft bijna 90% van de bevolking, terwijl 77% niet genoeg kalium binnenkrijgt, volgens een studie uit 2014[5]. Daarom is in de nationale voedings- en gezondheidsprogramma's de vermindering van de zoutinname een kernpunt van hun acties.

Het is aangetoond dat een zoutarm dieet, mits uitgevoerd onder toezicht van een arts, leidt tot gewichtsverlies, een betere gezondheid van het hart en een lagere bloeddruk[6].

Hoe ga je op een zoutloos dieet?

Te vermijden zoute voedingsmiddelen

Eten is een plezier, dus hoe kun je afscheid nemen van brood, vleeswaren of kaas? Het kan pijnlijk zijn om jezelf iets te ontzeggen, maar je zult zien dat je van jezelf kunt genieten zonder deze voedingsmiddelen te misbruiken. De truc is niet om helemaal te stoppen met het eten van deze gerechten, maar om ze te beperken.

Kant-en-klaarmaaltijden, zo handig als je geen tijd hebt om te koken, zijn de slechtste oplossingen als je met een zoutloos dieet wilt beginnen. U zult echter zien dat zelfgemaakte gerechten, met liefde bereid, niet noodzakelijk ideale oplossingen zijn.

Een laatste advies voor onderweg: koop zo natuurlijk mogelijke ingrediënten: hoe meer bewerkt, hoe slechter ze smaken. Controleer de etiketten op uw aankopen op het natriumgehalte.

Voedingsmiddelen die zijn toegestaan in het zoutarm dieet

Voor een effectief zoutloos dieet kunt u zich het beste richten op fruit en groenten die rijk zijn aan kalium, zoals bananen, avocado's, spinazie, broccoli, witte bonen en zoete aardappelen. Je kunt, en moet, yoghurt eten, indien mogelijk lactogerezen.

Als u een beetje extra smaak aan uw gerechten wilt toevoegen, gooi u dan niet op het keukenzout. Probeer in plaats daarvan specerijen en kruiden zoals kurkuma, basilicum of knoflook. Er zijn ook goede zouten, zoals roze Himalayazout, het bekendste natuurlijke zout, dat wordt aanbevolen voor zoutvrije diëten. Nepzout", of dieetzout, kan uiteindelijk natrium op je bord vervangen. Dit is eigenlijk kaliumchloride, met toevoegingen, dus het is niet natuurlijk. Ken je Gomasio? Deze Japanse specerij mengt een kleine hoeveelheid zout met geroosterde en vervolgens gemalen sesamzaadjes en geeft een beetje geroosterde hazelnootsmaak aan uw gerechten. Het is rijk aan eiwitten, B-vitamines en mineralen.

Zoutloos dieet en cortisone

Natrium houdt water vast in onze cellen. Corticosteroïden bevorderen de absorptie van natrium. Om het vasthouden van water te voorkomen, kunt u het beste een vrij strikt zoutloos dieet volgen als u een behandeling met cortison gebruikt.

5 onwaarheden over zout

We zullen nu controleren of u onze presentatie over zout hebt gevolgd. Op het bord, iedereen.

  1. Je kunt helemaal stoppen met zout

INTOX. Zout, natrium of kalium, draagt bij tot het evenwicht van de lichaamsvloeistoffen. Het vergemakkelijkt de circulatie van zenuwimpulsen en intracellulaire uitwisselingen. Het is vooral nodig voor het onderhoud van de schildklier. Zonder zout gaan zou ernstige tekorten veroorzaken.

  1. Voor een zoutloos dieet, vermijd gewoon tafelzout

INTOX. Wij consumeren per dag tussen 3 en 5 keer te veel zout, maar dit teveel aan zout is niet alleen afkomstig van ons keukenzout. Vooral industriële levensmiddelen en levensmiddelen uit de supermarkt zitten vol met zoutsupplementen, additieven en smaakversterkers zoals glutamaten. Zelfs zoet gebak en sommige medicijnen bevatten ze. Om uw natriumgehalte te verlagen, moet u opnieuw leren hoe u moet consumeren, koken en eten. Kies in het bijzonder voor natuurlijke voedingsmiddelen.

  1. Het geheim van een zoutarm dieet is nepzout

INTOX. Nepzout, of dieetzout, bevat kaliumchloride, een andere elektrolyt die in grote doses hartproblemen kan veroorzaken. Bovendien zit het boordevol additieven om de houdbaarheid en de smaak te garanderen. Geen geweldig alternatief.

  1. Iedereen reageert hetzelfde op zout

INTOX. De regulerende rol van onze nieren zorgt ervoor dat we naar het toilet willen wanneer we te veel zout consumeren. Bepaalde situaties of omstandigheden veranderen dit natuurlijke alarm echter. Vooral zwaarlijvige mensen[7], en zwangere vrouwen zijn vatbaarder voor hoge bloeddruk. Bij mensen ouder dan 65 jaar wordt de water- en natriumbalans ook veel kwetsbaarder en deze mensen scheiden niet meer voldoende natrium via de urine af.

  1. Gezonde producten en zelfgemaakt voedsel zijn beter

INTOX. Zelfs voedingsmiddelen die ons gezond lijken, kunnen veel zout bevatten: zemelengranen, gerookte zalm, tomaten uit blik... Het is niet voldoende dat op het etiket staat dat de ingrediënten gezond zijn, maar ze moeten ook zo vers mogelijk worden gekozen. Bovendien gaan gerechten die thuis of in restaurants worden gekookt, vaak vergezeld van sauzen of crèmes die rijk zijn aan zout, om nog maar te zwijgen van het feit dat pasta, zeevruchten en zelfs vlees veel zout bevatten.

 

Een zoutloos dieet is goed voor de gezondheid van hart en bloedvaten en de hersenen. In Frankrijk consumeren we te veel natrium in vergelijking met de aanbevelingen en als een beetje zout nodig is, is te veel zout gevaarlijk voor het lichaam. Ontdek ook de voordelen van het verminderen van suiker op onze gezondheid.

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30804523/

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2222961/

[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19724161/

[4] https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa1311889

[5] https://bmjopen.bmj.com/content/5/3/e006625.full

[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32057379/

[7] https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/HYPERTENSIONAHA.115.05948

Product toegevoegd aan verlanglijstje
Product toegevoegd aan vergelijking.
Door verder te surfen op deze site, gaat u akkoord met het gebruik en het schrijven van Cookies op uw aangesloten apparaat. Deze cookies (kleine tekstbestanden) worden gebruikt om uw navigatie te volgen, uw winkelwagentje bij te werken, u bij uw volgende bezoek te herkennen en uw verbinding te beveiligen. Voor meer informatie en om de parameters van de tracers in te stellen: http://www.cnil.fr/vos-obligations/sites-web-cookies-et-autres-traceurs/que-dit-la-loi/