Herinner je je de dagelijkse lepel levertraan? Als dat niet zo is, denk je misschien dat je geluk hebt gehad. Maar hoewel deze visolie niet populair is vanwege de bittere smaak, is zij wel goed voor de groei van kinderen en zou zij wel eens effectief kunnen zijn tegen het coronavirus. Dit middel, dat van nature rijk is aan vitamine A en vitamine D, wordt onderschat. Ontdek vandaag nog de voordelen van levertraan.
De mythe van levertraan
Allereerst, wat is levertraan precies? Ja, we weten dat het olie is en dat het van kabeljauwlever komt, maar hoe? Oorspronkelijk hingen de Vikingen kabeljauw boven vaten met kokend water. Door de stoom viel de olie in het hete water, dat vervolgens zuiver werd opgevangen voor consumptie. Om het in grote hoeveelheden op de markt te kunnen brengen, liet men de kabeljauwlevers in de loop der tijd rotten totdat de olie vanzelf naar boven kwam, maar u moet toegeven dat dit niet erg smakelijk was.
In de 19e eeuw was levertraan populair als medicijn tegen gewrichtspijn, jicht, hoest en tuberculose. Pas aan het begin van de 20e eeuw ontdekte onderzoek dat het heilzaam was voor kinderen, met name bij de bestrijding van rachitis[1] en de bevordering van de botgroei. Rachitis treedt op wanneer er een tekort is aan calcium en vitamine D. We zullen zien dat deze informatie van groot belang is in de rest van dit artikel.
Vandaag de dag wordt levertraan verkregen door het decanteren van de levers, die gekookt en geplet zijn. Sindsdien hebben onze grootouders en ouders de gewoonte om hun kinderen elke dag een lepeltje te geven. Maar u zult zich herinneren dat de geur walgelijk was en de smaak nog walgelijker, het was de nachtmerrie van een kind. Gelukkig smaakte het beter met een klontje suiker.
De voordelen van levertraan
Levertraan is het voedingsmiddel dat de meeste vitamine D bevat met 250 µg per 100g. Het is ook zeer rijk aan vitamine A en omega 3, meervoudig onverzadigde vetzuren die essentieel zijn voor ons lichaam, dat ze niet zelf aanmaakt. Dit verklaart waarom het werd gebruikt als een ideaal middel tegen rachitis bij kinderen. Maar het heeft ook vele andere voordelen[2] :
- Vitamine A zorgt voor een goed gezichtsvermogen en houdt de ogen gezond;
- Vitamine D verhoogt het immuunsysteem en bestrijdt virussen;
- Omega 3 zorgt voor het cardiovasculair evenwicht, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de vloeibaarheid van het bloed. Ze verminderen ook ontstekingsreacties.
Uit een verslag van de Franse Academie voor Geneeskunde blijkt dat 80% van de westerse bevolking een tekort aan vitamine D heeft, hoewel dit essentieel is voor de groei tijdens de kinderjaren, omdat het calcium op de beenderen kan vastzetten, wat ook nodig is voor de vorming van het skelet en de preventie van osteoporose. Hoewel de zon en haar UV-stralen voor een groot deel van de vitamine D-voorraden zorgen, mogen we niet vergeten deze aan te vullen met een gezonde en evenwichtige voeding die rijk is aan vitaminen. In de winter is er weinig zonlicht en levertraan helpt om dit gebrek te compenseren [3].
Lees ook: Vitamine D en depressie, een niet te negeren verband
Levertraan tegen covid-19?
In november 2020 evalueerde een studie[4] van het Oslo University Hospital in Noorwegen het effect van levertraan op het coronavirus. Dit onderzoek, dat op 70.000 mensen is getest, loopt nog en zal naar verwachting ongeveer 2 jaar duren. Het principe bestaat erin levertraan voor te schrijven aan de helft van de studiepopulatie en een placebo van maïsolie aan de andere helft. Aan het eind van de winter zullen de onderzoekers de gezondheidsprofielen van alle individuen analyseren om eventuele verschillen op te sporen.
Tot op heden is er ander onderzoek over dit onderwerp, dat nog geen uitsluitsel geeft. Met name uit een studie van 150.000 mensen die in maart 2020 van start ging, bleek dat patiënten die levertraan gebruikten, minder last hadden van covid-19, maar het is mogelijk dat zij zich op andere manieren beschermden.
Zoals we al eerder hebben uitgelegd, zorgen de omega-3 in levertraan ervoor dat het bloed vloeibaar blijft. Het virus is verantwoordelijk voor de vorming van bloedklonters en stollingsproblemen, die longembolieën of beroertes kunnen veroorzaken.
Het is echter moeilijk om aan de bevolking levertraan voor te schrijven als mogelijke bescherming tegen het coronavirus, aangezien de resultaten niet bewezen zijn en dit middel contra-indicaties heeft, zoals u zult ontdekken.
Lees ook: Micronutriënten effectief tegen coronavirus
De gevaren van levertraan
Naast de mogelijkheid dat mensen allergisch zijn voor vis, kan levertraan gecontra-indiceerd zijn of bijwerkingen hebben, waaronder :
- Als de persoon geen tekort aan vitamine A of vitamine D heeft, kan een overdosis hoofdpijn, duizeligheid, braken en brandend maagzuur veroorzaken;
- Bij mensen met hemofilie of aandoeningen die stollingsproblemen veroorzaken, kunnen de symptomen verergeren door een teveel aan omega-3;
- Voor zwangere vrouwen, die nooit alleen moeten supplementeren. In geval van zwangerschap kunt u het beste het advies van een arts inwinnen;
- Voor mensen die anticoagulantia krijgen, vooral ouderen.
Levertraan kuur
Wanneer levertraan innemen?
Het verdient aanbeveling levertraan bij voorkeur 's morgens te gebruiken, tussen de maaltijden door, altijd als voedingssupplement, d.w.z. als aanvulling op een gezonde en evenwichtige voeding. Het kan in vloeibare vorm worden gevonden, maar de smaak is bitter en niet goed houdbaar. Daarom wordt de voorkeur gegeven aan inname in capsulevorm, in de apotheek of in de voedingssupplementenwinkel. Neem in dit geval maximaal één tot twee capsules per dag. De levertraan kuur kan tussen de drie en zes maanden duren. Neem een pauze van ten minste een week voordat u met een nieuwe behandeling begint.
Hoe kies je je levertraan?
Als u een levertraan kiest, kies dan voor biologische capsules om de aanwezigheid van titaniumdioxide te vermijden. De doses docosahexaeen-zuur (DHA) en eicosapentaeen-zuur (EPA) moeten juist zijn, maar uw visolie mag geen polychloorbifenylen (PCB's) bevatten[5]. Deze kunnen, samen met zware metalen zoals kwik, gezondheidsproblemen veroorzaken. Filteren, zuiveren en raffineren van vis zou normaal gesproken het risico van vervuiling moeten beperken[6], maar zorg ervoor dat je te weten komt hoe je levertraan wordt gemaakt en gecontroleerd.
Bronnen van vitamine A en vitamine D
Waar vind je vitamine A?
Vitamine A, of retinol, is een antioxidant vitamine die essentieel is voor de groei, het gezichtsvermogen, de celdifferentiatie en de immuunafweer. Het wordt uitsluitend via onze voeding opgenomen, hoofdzakelijk in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong: lever, eieren, vette vis, boter, kaas van volle melk, of in de vorm van carotenoïden (bèta-caroteen) in fruit en groenten zoals wortelen, pompoen, zoete aardappelen, mango, abrikozen en meloenen.
Bronnen van vitamine D
Vitamine D is essentieel voor de goede werking van ons lichaam. Het verhoogt de concentratie van calcium en fosfor in het bloed. De meest effectieve bron is blootstelling aan natuurlijk zonlicht, maar het zit ook in vette vis, vooral haring, en in kleine hoeveelheden in avocado, kaas, melk en boter. De meest doeltreffende vorm is Lepivits vitamine D3, die gemakkelijk wordt opgenomen.
Et si vous laissiez les mauvais souvenirs du passé loin derrière vous et que vous vous réconciliez à présent avec l’huile de foie de morue ? Essayez les gélules, vous ne sentirez pas le goût. Vous augmenterez vos taux de vitamine D et A et lutterez peut-être contre la covid-19. Vous avez tout à gagner. Nous vous conseillons également notre article Quelle vitamines pour renforcer le système immunitaire ?
Wat dacht u ervan om de slechte herinneringen uit het verleden ver achter u te laten en het nu goed te maken met levertraan? Probeer de capsules, je proeft het niet. Je verhoogt je vitamine D en A gehalte en misschien bestrijd je zelfs covid-19. Je hebt alles te winnen. Wij bevelen ook ons artikel Welke vitaminen versterken het immuunsysteem?
[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12897318/
[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21677119/
[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28756294/
[4] https://ichgcp.net/fr/clinical-trials-registry/NCT04609423
[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20027164/
[6] https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf035310q