Les bienfaits de l'huile d'onagre et bourrache BIO

We horen veel meer over omega-3 vetzuren dan over omega-6. Toch is het de laatste die we het meest consumeren. Gamma-linoleenzuur is het meest verbreide en essentiële voor ons lichaam, vooral omdat het lichaam het niet zelf synthetiseert. Waar kunnen we dit vetzuur vinden? Is het veilig voor onze gezondheid? Ontdek vandaag nog de voordelen van omega-6, met name GLA.

Wat is GLA?

Gamma-linoleenzuur (GLA) is, samen met linolzuur, het meest voorkomende essentiële vetzuur van de omega-6-familie in plantaardige producten. Het kan niet rechtstreeks door ons lichaam worden gesynthetiseerd, maar wordt gemaakt uit linolzuur. Op dezelfde manier kan GLA worden gebruikt om eicosapentaeenzuur (EPA) te produceren, waardoor het een bestanddeel is met vele deugden, zoals we verderop in dit artikel zullen zien.

Omega-6 zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die essentieel zijn voor de goede werking van ons lichaam, aangezien zij in een vroeg stadium deelnemen aan de synthese van bepaalde moleculen, zoals prostaglandine, die de activiteit van cellen en neuronen, de bloedsomloop, het samentrekken van de baarmoeder en de maagsecreties mogelijk maakt. Om voldoende hoeveelheden in ons lichaam te krijgen, moeten we echter grote hoeveelheden linolzuur consumeren.

De deugden van omega-6

Zoals wij eerder hebben uitgelegd, maakt GLA de synthese van EPA mogelijk. Dit vetzuur uit de omega-3-familie is erkend om zijn rol op de hersenen en het zenuwstelsel, zijn positieve werking op stemmingsstoornissen en zijn bescherming tegen ontstekingen. Het is ook anti-allergisch en zou bepaalde symptomen van reumatoïde artritis en de ziekte van Crohn kunnen verlichten.

Sommige klinische studies hebben aldus afgeleid dat GLA betrokken is bij de bestrijding van reumatoïde artritis, ontstekingsziekten[1] zoals osteoartritis, contacteczeem[2], bepaalde vormen van kanker zoals gliomen in de hersenen en een te hoge triglyceridenconcentratie in het bloed. Inderdaad zou de consumptie van borage-olie, rijk aan GLA, bij patiënten gedurende enkele maanden de symptomen van reumatoïde artritis en osteoartritis hebben verminderd[3]. De resultaten op eczeem en triglyceriden zijn echter nog onvoldoende.

Lees ook: Ontlast uw gewrichten op natuurlijke wijze

Bovendien helpen omega-6-vetzuren het LDL-cholesterol (het slechte cholesterol) te verlagen, waardoor hart- en vaatziekten worden beperkt, en reguleren zij de bloeddruk. Door de doorgang van voedingsstoffen naar de opperhuid te vergemakkelijken, beschermen zij de huid ook tegen toxines en slechte bacteriën.

Biologische teunisbloem en borage olie rijk aan GLA
Teunisbloem- en borageoliën, rijk aan gamma-linoleenzuur

Verhouding tussen omega-6 en omega-3

Elk vetzuur heeft een specifieke functie vanuit voedingsoogpunt. Daarom hebben omega-3 en omega-6 elk hun eigen rol, die een specifiek evenwicht vereist[4]. In het bijzonder remt omega-3 EPA de werking van arachidonzuur van de omega-6 familie[5]. Helaas wordt deze verhouding in onze dagelijkse voeding vaak niet gerespecteerd.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat we voor een goede cardiovasculaire gezondheid vijf doses omega-6 voor één dosis omega-3 moeten consumeren. In Europa verbruiken we echter gemiddeld vijftien keer meer.

Zowel omega-3 als omega-6 zijn essentiële vetzuren voor onze cellen en zijn betrokken bij vele biologische hormonale en immuunreacties. Wat is het verschil tussen omega-3 en omega-6? Omega-6 hebben een ontstekingsbevorderende werking, terwijl omega-3 een ontstekingsremmende werking hebben. Een overdosis omega-6 ten opzichte van omega-3 verhoogt dus het risico op ontstekingen en daarmee op chronische ziekten zoals diabetes, obesitas, polyartritis, hart- en vaatziekten enz.

De planten die wij decennia lang het meest in ons voedsel, zowel voor mens als dier, hebben geconsumeerd, zijn zonnebloemen, maïs en soja, die in ons vlees, onze eieren en onze zuivelproducten, maar vooral in verwerkte vette producten zitten en rijk zijn aan omega-6-vetzuren. Pas zeer recentelijk zijn koolzaad, lijnzaad en luzerne, die rijk zijn aan omega-3, in het dieet van landbouwhuisdieren opgenomen.

Waar kan ik gamma-linoleenzuur vinden?

Omega-6-vetzuren zitten in bewerkte vette voedingsmiddelen (chips, vleeswaren, enz.) en in ons vlees, vooral varkensvlees en gevogelte dat met maïs en soja is gevoed, maar ook in walnoot-, hennep- en saffloerolie. GLA zit vooral in borage-, teunisbloem-, zwarte bessenzaad-, argan- en hennepolie.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) omega-6-vetzuren bedraagt voor volwassenen tussen 8 en 11 gram per dag. Een eetlepel walnootolie levert ongeveer 9 gram. In de hierboven aangehaalde studies over reumatoïde artritis werd ongeveer 0,5 g GLA gebruikt, d.w.z. 2 g vullingolie of 6 g teunisbloemolie.

Borage olie 500mg
Teunisbloem Olie 1000mg

Borage olie

Borage-olie bestaat voor ongeveer een derde uit GLA, voor een derde uit linolzuur en voor de rest uit een mengsel van oliezuur of palmitinezuur, fytosterolen en vitamine E. U vindt het bij Lepivits in de vorm van capsules die ook vitamine E bevatten.

Borage-olie bestaat voor ongeveer een derde uit GLA, voor een derde uit linolzuur en voor de rest uit een mengsel van oliezuur of palmitinezuur, fytosterolen en vitamine E. U vindt het bij Lepivits, in de vorm van capsules die ook vitamine E bevatten.

De voordelen van borage olie:

  • Het beschermt de huid;
  • Het verzorgt nagels en haar;
  • Het dient als ontstekingsremmer zoals omega-3, ook al behoort het tot de omega-6;
  • Het verlicht menstruatiepijn;
  • Het verzacht menopauzesymptomen;
  • Het beschermt het zenuwstelsel en het cardiovasculaire systeem.

Lees ook5 voordelen van borage olie

Teunisbloemolie

Evenals borageolie, die zeer vergelijkbare eigenschappen heeft, helpt teunisbloemolie bij het verlichten van symptomen die verband houden met de menopauze en premenstruele stoornissen, met name buikpijn, prikkelbaarheid en depressie. Het is de op één na rijkste olie aan omega-6-vetzuren en vitamine E.

Om te onthouden:

  • Omega-6-vetzuren zijn essentieel voor onze gezondheid, maar kunnen alleen via de voeding worden opgenomen;
  • GLA wordt voornamelijk gevonden in borage-olie en teunisbloemolie;
  • De ideale verhouding tussen omega-6 en omega-3 is vijf op één;
  • De ideale verhouding tussen omega-6 en omega-3 is vijf op één; om een goede voeding en een ideale verhouding tussen omega-6 en omega-3 te benaderen, moet men een mediterraan dieet volgen, met een combinatie van fruit, groenten, vis en olijfolie.
[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26270516/
[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23633319/
[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11710548/
[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12442909/
[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27083549/