Toux ! Comment s'en débarasser ?

Hoest is geen ziekte, het is een symptoom dat behandeld kan worden. Het kan droog of olieachtig zijn, acuut of chronisch. Het is een verdedigingsreflex, gericht op het verdrijven van virussen die de luchtwegen irriteren. Dus, hoe kun je hoest op een natuurlijke manier behandelen? Ontdek vandaag nog onze hoestmiddelen.

Waarom hoesten we?

De winter nadert, de kou is terug en binnenkort zal de eerste sneeuw vallen, in België en de rest van Europa. Terwijl in de media een nieuwe golf van het coronavirus wordt aangekondigd, wordt ook gewaarschuwd voor de gevaren van de griep, die weer in volle hevigheid aanwezig is. Hetzelfde geldt voor verkoudheid, keelpijn en bronchitis. Met al deze ziektes, zijn hoesten, niezen en neus snuiten weer terug. Maar waarom?

Een hoest is een geforceerde en plotselinge uitademing, die gepaard gaat met een hees geluid dat uit de keel komt. De lucht in de longen komt vast te zitten in de geïrriteerde luchtwegen en probeert eruit te komen, vaak met pijn. Hoesten is dus een natuurlijke reflex om slijm te verdrijven. Daarom moet je je hoest niet proberen in te houden.

Lees ookDe herfst komt eraan, zeg maar dag tegen vitamine C

De door virussen veroorzaakte irritatie activeert receptoren in de slijmvliezen van de luchtpijp en de bronchiën. Dit mechanisme brengt samentrekkingen van het middenrif en de tussenribspieren teweeg. Hoesten bevrijdt de luchtwegen, zoals het strottenhoofd, van bronnen van agressie.

De hoest komt dag en nacht voor, met vlagen of voortdurend, zolang de irritatie niet wordt behandeld. U moet weten dat liggen het verschijnen ervan bevordert en dus slaapstoornissen kan veroorzaken. Het komt echter zelden alleen voor en gaat meestal gepaard met andere symptomen, zoals kortademigheid, pijn, vermoeidheid, koorts en soms misselijkheid. Voordat een hoest kan worden behandeld, is het belangrijk de kenmerken ervan te kennen, want elk type hoest wordt op een andere manier genezen.

Droge hoest of natte hoest?

Niet alle hoest is hetzelfde en het type hangt af van het stadium van irritatie, daarom zijn er bijvoorbeeld siropen voor droge hoest en voor natte hoest.

  • Een droge hoest zal de neiging hebben de keel te schrapen en te irriteren zonder spugen of slijm;
  • Een natte hoest daarentegen laat een indruk achter van vastzittend slijm en gaat gepaard met doorschijnend of dik groen sputum. Het kan soms bloed bevatten, omdat het geweld van de ademhaling de vaten van de slokdarm beschadigt.

Ongeacht de aard van de hoest, kan deze zich voordoen in korte, vluchtige perioden of in lange, moeilijke, zich herhalende perioden.

Wanneer de hoest recent is en minder dan drie weken oud, spreekt men van een acute hoest. Tussen drie en acht weken symptomen wordt het sub-acuut en na acht weken wordt het chronische hoest genoemd[1].

Ziekten die hoesten veroorzaken

Hoesten wordt meestal veroorzaakt door een virale infectie, maar kan soms ook te wijten zijn aan andere ziekten zoals astmaallergieën of zure reflux. Het is een symptoom dat met veel verschillende ziekten in verband wordt gebracht, zodat het moeilijk is om alleen op basis van dit symptoom een diagnose te stellen. Als het bij volwassenen voorkomt, komt het nog vaker voor bij kinderen[2], mdat zij hun immuunsysteem ontwikkelen tot ze minstens 6 jaar oud zijn en dus gevoeliger zijn voor aanvallen op de luchtwegen.

Oorzaken van acute hoest

In de meeste gevallen wordt dit soort hoest veroorzaakt door infectieuze aandoeningen van de luchtwegen of het oor, de neus en de keel, d.w.z. virale infecties van de bronchiën of het strottenhoofd. In zeldzamere gevallen is het mogelijk dat de aandoening wordt veroorzaakt door bacteriën in de luchtwegen.

Ziekten die hoesten veroorzaken zijn:

  • Bronchitis;
  • Bronchiolitis;
  • Laryngitis;
  • Rhinopharyngitis;
  • Sinusitis;
  • Longontsteking;
  • Influenza;
  • Covid-19 ;
  • Kinkhoest.

Oorzaken van chronische hoest

Sommige van de hierboven genoemde ziekten kunnen leiden tot een chronische hoest. Dit is bijvoorbeeld het geval bij allergische rhinitis, bronchitis en kinkhoest, waarbij de hoest enkele weken aanhoudt. Astma bij zuigelingen en kinderen, maar ook bij volwassenen, kan alleen optreden bij een chronische hoest.

Bovendien zijn vaak verergerende factoren verantwoordelijk voor de hoest, zoals actief of passief roken, vervuiling, de aanwezigheid van asbest of het gebruik van geneesmiddelen met bijwerkingen. Dit is met name het geval bij bètablokkers in oogdruppels voor de behandeling van glaucoom of angina pectoris.

Hoesten is een direct gevolg van bepaalde ziekten, zoals hartfalen, longtuberculose, longkanker of cystische fibrose.

Hoe een hoest op natuurlijke wijze te behandelen?

Als u hoest, heeft uw arts u waarschijnlijk een hoestsiroop voorgeschreven om een droge hoest te stoppen of een slijmoplossend middel en bronchiale vloeistof om een natte hoest te behandelen. Maar wat als u liever geen medicijnen gebruikt en kiest voor natuurlijke behandelingen? Hier zijn enkele gemakkelijk te gebruiken kruidenremedies die u kunt maken met ingrediënten uit uw keuken.

De toddy, een effectief grootmoeders middel

Geen zorgen, dit wonderdrankje werkt ook goed zonder alcohol. Neem een glas lauw water of kruidenthee, giet er het sap van een halve citroen in, een flinke lepel honing en een paar specerijen: kaneel, gember, kruidnagel en zelfs peper, perfect om de neus te ontstoppen en de keel te verzachten.

Citroen is antibacterieel en van honing is bekend dat het de irritatie van de luchtwegen vermindert en een beschermend laagje aanbrengt op de bronchiën[3], wat perfect is om een hoest te verzachten voor het slapengaan. De antibacteriële en antibiotische eigenschappen maken het een effectievere hoestzalf dan de meeste medicamenteuze behandelingen, volgens een wetenschappelijk overzicht dat in 2020 in het British Medical Journal is gepubliceerd[4]. Gember vermindert keelpijn door zijn ontstekingsremmende eigenschappen.

Als u geen theeleut bent, sla dan het hete water over en maak uw eigen siroop van de genoemde ingrediënten.

Inhalatie om sinussen te deblokkeren

Essentiële olie van eucalyptus vermindert griepsymptomen, verlicht keelpijn en hoesten en maakt de luchtwegen vrij. Ook de etherische olie die uit tijmbladeren en -bloemen wordt geëxtraheerd, bevat flavonoïden en thymol, bekend om hun krampstillende eigenschappen, die de bronchiën en sinussen zuiveren.

Infusie van planten

Hier volgt een niet-uitputtende lijst van kalmerende of slijmoplossende planten, die de afvoer van slijm vergemakkelijken, om in te nemen als kruidenthee (of inhalatie):

  • Voor vette hoest: klimop, venkel, sleutelbloem, zwarte vlier, ui;
  • Voor droge hoest: tijm[5], witte bouillon, marshmallow, rozemarijn.

Verschillende studies[6] hebben de doeltreffendheid aangetoond van een mengsel van tijm en klimop bij de behandeling van hoest bij kinderen.

Lees ook : 10 planten om beter te slapen

Hydratatie met alle middelen

Om van een hoestbui af te komen, moet u veel water drinken: mineraalwater, thee, bouillon, welke vorm u maar verkiest. Water helpt om het slijm vloeibaar te maken en te verdunnen. Dwing uzelf veel speeksel af te scheiden, door een beetje water in uw mond te houden om uw mond te hydrateren of door op zuigtabletten te zuigen. Speeksel helpt bij droge hoest.

Mosterd kompres

Meng mosterd met een beetje bloem en water tot een pasta, die u op een kleine handdoek legt. Houd het onder je neus of op je borst om de luchtwegen vrij te maken. Je kunt de mosterd vervangen door munt.

 

Of u nu griep heeft of vatbaar bent voor allergieën, hoesten is een energieverslindend en pijnlijk symptoom. Hoewel ze de oorspronkelijke ziekte niet zullen genezen, zullen onze natuurlijke hoestmiddelen u helpen van uw hoest af te komen, of het nu een droge of een vette hoest is. We raden u ook aan ons artikel te lezen over hoe u de wintergriep op natuurlijke wijze kunt genezen.

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32958373/

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24717785/

[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25642485/

[4] https://ebm.bmj.com/content/26/2/57

[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34340607/

[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16391481/