Compléments alimentaires naturels - LEPIVITS

Wilt u voedingssupplementen proberen, maar onnodige stoffen vermijden? U hebt geprobeerd voedseletiketten te ontcijferen, maar de eindeloze lijst van moleculen met ingewikkelde namen heeft u afgeschrikt. Deze Europese codes geven emulgatoren, zoetstoffen en andere conserveringsmiddelen aan die ons voedsel technologisch wijzigen. Sommige zijn vrij onschuldig, andere zijn echt schadelijk voor onze gezondheid. Hoe herken je ze? We leggen alles uit over de gevaren van levensmiddelenadditieven.

Wat is een additief?

Een levensmiddelenadditief is een chemische stof die niet in de eerste plaats bedoeld is om te worden geconsumeerd, maar die wordt toegevoegd aan andere ingrediënten van ons voedsel. Additieven worden toegevoegd tijdens de fabricage, de bereiding, de verwerking, de verpakking, het vervoer of de opslag. Ze zijn te vinden in de meeste supermarktproducten en in sommige niet-natuurlijke voedingssupplementen. Maar wees gerust, levensmiddelenadditieven zijn geen automatisme.

Waarom zitten er additieven in voedingssupplementen?

Er zijn twee soorten additieven: natuurlijke additieven, verkregen uit planten, algen of andere plantaardige en minerale micro-organismen, en synthetische additieven, die technologisch door de mens worden vervaardigd. Waarvoor worden additieven gebruikt?

Hun doel kan uiteenlopend zijn:

  • Conserveermiddelen en antioxidanten houden voedsel vers en veilig;
  • Kleurstoffen en zoetstoffen zorgen ervoor dat het voedsel er smakelijk uitziet;
  • Smaakversterkers verbeteren smaken (zout, suiker, glutamaat);
  • Verdikkingsmiddelen en geleermiddelen zorgen voor een bepaalde textuur;
  • Emulgatoren, stabilisatoren en antiklontermiddelen geven ze een bepaalde vorm of inhoud.

U kunt de aanwezigheid van deze levensmiddelenadditieven in uw ingrediënten opsporen aan de hand van hun naam of code (voorbeeld: E951 Aspartaam). De enige manier om erachter te komen of ze gevaarlijk zijn of niet is door het zelf uit te zoeken. In de rest van dit artikel leest u welke additieven u absoluut moet vermijden.

Zijn additieven toegestaan?

Ja, additieven zijn onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Het is alleen toegestaan een additief toe te voegen als :

  1.      De dosering van het additief vormt geen groot gevaar voor de consument: mogelijke bijwerkingen moeten worden bestudeerd.
  2.      De toevoeging van de stof moet een reëel belang hebben voor het levensmiddel: het nagestreefde technologische effect moet worden aangetoond.

De vergunningsprocedure is complex en wordt dubbel gecontroleerd om de veiligheid van de consument te waarborgen. Additieven worden eerst ter beoordeling voorgelegd aan de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Na deze eerste screening analyseert de Europese Commissie de resterende lijst en voorziet zij de gevalideerde stoffen van een E-nummer, waarna zij aangeeft aan welke levensmiddelen het additief mag worden toegevoegd en wat de maximaal toegestane doses zijn. Emulgatoren, zoetstoffen en andere conserveringsmiddelen die niet op deze lijst voorkomen, mogen niet in levensmiddelen worden gebruikt. Deze dubbele beoordeling is op Europees niveau geregeld in de Richtlijnen EG/1331/2008 en EG/1333/2008.

Tussen 2013 en 2020 heeft de EFSA op verzoek van de Europese Commissie een herbeoordeling van levensmiddelenadditieven[1] uitgevoerd, van kleurstoffen tot zoetstoffen, om de risico's te actualiseren aan de hand van de voortgang van studies en onderzoek. Het verslag zal aan het eind van de studie worden gepubliceerd en voor het publiek beschikbaar zijn.

Bij Lepivits gebruiken we uitsluitend natuurlijke producten en garanderen we dat onze supplementen vrij zijn van chemische hulpstoffen.

Bij Lepivits gebruiken we uitsluitend natuurlijke producten en garanderen we dat onze supplementen vrij zijn van chemische hulpstoffen.

De gevaren van levensmiddelenadditieven

Ondanks deze controle op schadelijke stoffen in ons voedsel hebben studies aangetoond dat zelfs toegestane additieven ernstige gevolgen kunnen hebben voor onze gezondheid.

Een risico op colorectale kanker

Emulgatoren kunnen vetten oplossen en zo onze beschermende barrières veranderen, die onoplosbaar zouden moeten zijn.

Dit geldt met name voor de slijmlaag die onze darmen bedekt en die voorkomt dat micro-organismen (toxinen, antigenen, ontstekingsbevorderende moleculen, enz.) de bloedbaan bereiken en ons immuunsysteem overactief maken. Indien deze slijmlaag zou worden verzwakt door emulgatoren zoals polyabsorbaat 80 en carboxymethylcellulose, zelfs in kleine hoeveelheden, zou er een risico van kettingreacties bestaan.

Bovendien beweren recente dierstudies[2] dat deze ontsteking het risico op colorectale kanker kan bevorderen. De eerder genoemde emulgatoren wijzigen in feite de microbiota en veroorzaken zo intestinale dysbiose. De overactivering van verschillende cellulaire processen bevordert vervolgens de groei van kankercellen.

De gevaren van aspartaam

In haar boek Additifs alimentaires Danger : Le guide indispensable pour ne plus vous empoisonner[3], belicht Corinne Gouget de schadelijke effecten van aspartaam, dat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. En inderdaad, twee Europese studies hebben het onderwerp opnieuw onder de aandacht gebracht. Het eerste wijst op een carcinogeen risico van deze synthetische zoetstof, terwijl het tweede wijst op het effect van aspartaam op vroegtijdige bevallingen bij zwangere vrouwen. Deze bevindingen zijn echter al vele jaren omstreden, waardoor aspartaam in twijfel wordt getrokken. Bij de herbeoordeling van additieven concludeerde de EFSA dat de gehalten aan aspartaam in levensmiddelen op de markt veilig waren voor de consument.

Hoe vermijd je gevaarlijke emulgatoren?

Het is moeilijk om als beginner alleen al op basis van de naam en de code een gevaarlijk additief van een goedaardig te onderscheiden. Verordening (EU) nr. 1169/2011[4] betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten schrijft voor dat bedrijven de ingrediënten van levensmiddelen, waaronder additieven en aroma's, op hun verpakking moeten vermelden. De regel bepaalt ook dat de toelichting duidelijk moet zijn en de lezer niet mag misleiden. Van daaruit is het goed mogelijk om emulgatoren en andere schadelijke additieven te vermijden. Als je echter geen zin of geduld hebt om alle etiketten op je boodschappen af te struinen, zijn er mobiele apps, zoals Yuka, die producten voor je scannen en een volledig rapport geven over schadelijke stoffen. Met een score of een groen/geel/rode kleurcode weet u of uw ingrediënt meer of minder toxisch is.

De beste manier om uzelf te beschermen tegen de ongewenste effecten van levensmiddelenadditieven is nog steeds uw consumptie van bewerkte en industriële voedingsmiddelen zoveel mogelijk te beperken. Dit is misschien niet voor iedereen gemakkelijk en toegankelijk, maar alle beetjes helpen. Koop je producten in lokale, biologische, nul-afval winkels. U zult gezond fruit, groenten, vlees en levensmiddelen eten zonder schadelijke additieven. Bovendien bevatten plantaardige voedingsmiddelen voedingsstoffen die essentieel zijn voor het lichaam en voedingsvezels die goed zijn voor het evenwicht van de darmflora. Dus door additieven in industrieel voedsel te vermijden en ze te vervangen door een natuurlijk, plantaardig dieet, vermindert u het risico op colorectale en darmkanker.

Lijst van te vermijden levensmiddelenadditieven

Desondanks is het niet gemakkelijk om voorzichtig te zijn met alles wat je koopt of binnenkrijgt. Om de risico's te beperken, volgt hier een niet-uitputtende lijst van de gevaarlijkste levensmiddelenadditieven:

  • Polysorbaat (E432 à E436);
  • Magnesiumstearaat (E572);
  • Siliciumdioxide;
  • Titaandioxide;
  • Microkristallijne cellulose (E460i);
  • Dinatrium ethyleendiamine tetra-acetaat (E386);
  • Kaliumbromaat (E924) ;
  • Calciumbromaat (E924b) ;
  • Chlooroxide (E926) ;
  • Etc.

Hoewel niet alle levensmiddelenadditieven noodzakelijkerwijs schadelijk zijn voor de gezondheid, vormen sommige toch een zeer reëel risico voor de consument. Wij nodigen u uit de website over levensmiddelenadditieven te raadplegen voor een volledige lijst van levensmiddelenadditieven en de mate waarin zij veilig zijn. Bovenaan deze lijst zult u zien dat curcumine wordt gebruikt als gele kleurstof, maar het is ook een zeer effectief ingrediënt voor kruidengeneesmiddelen.

Lees ookKurkuma, het belangrijkste ingrediënt in kruidengeneeskunde..

Kleurstoffen, zoetstoffen, emulgatoren, deze levensmiddelenadditieven baren zorgen en niet zonder reden: zelfs wanneer zij door de Europese Commissie zijn toegestaan, staan sommige van deze stoffen nog steeds ter discussie, met name wegens voedselintoleranties, ontsteking en vernietiging van het spijsverteringsslijmvlies, en zelfs het risico op kanker. Dit is een reden tot bezorgdheid als we de hoeveelheid additieven in ons voedsel kennen.

[1] https://www.efsa.europa.eu/fr/topics/topic/food-additive-re-evaluations

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27821485/

[3] https://www.babelio.com/livres/Gouget-Additifs-alimentaires-Danger--Le-guide-indispensa/60826

[4] https://www.economie.gouv.fr/dgccrf/Publications/Vie-pratique/Fiches-pratiques/Etiquetage-des-denrees-alimentaires